Saturday, January 15, 2011

HOW TO : Install uBuntu 10.10 into USB Pendrive

Tutorial ini khas buat sesiapa yang berminat nak cuba Operating System yang datang dari sumber terbuka . Iaitu percuma! hehe . Tak macam Windows . Sistem pengoperasian yang datang dari sumber terbuka yang asasnya diatas platform Linux . Ala macma Mac OS tuh lah . Hehe . Okeh siapa berminat boleh lah cuba trick ini . Amir nak ajar cara untuk install live cd kedalam Pendirve anda . Poopp . Boleh lah guna dimana-mana saja PC . Hehe .

Step 1 :
Sila download .iso uBuntu 10.10(yang Amir pakai sekarang secara dual boot diadalam lappy Amir) dengan kilik sini .

Step 2 :
Sila download Universal USB Installer terlebih dahulu . Benda penting ini . Takda ini , tak jadi .

Step 3 :
Step ini harus dilakukan selepas step 1 & step 2 selesai dilengkapkan .


1. Masukkan pendrive anda , minimum 2GB pada mana-amana USB port laptop anda.
2. Jalankan software Universal USB Installer yang Amir suruh download di Step 2 .
3. Click Run untuk memulakan .


4. Kalau ada sebarang security , macam gambar kat atas ini , click je RUN . Biasa lah Windows , nak secure konon . Hehe .


5. Haa. Baru lah kluar untuk teruskan menggunakan software ini . Klik 'i Agree' untuk teruskan usaha anda yang mulia untuk mencuba Unix OS . Hehe .


6. Seperti dalam gambar , pilih lah Ubuntu 10.10 nyer version , sbab anda semua download iso Ubuntu 10.10 tadi kan ? Haaa. silah pilih mengikut .iso yang anda download . Kalau ada yang lain pun boleh guna jugak .


7. Sekarang sila browse file iso yang anda download tadi . 


8. Dan , akhir sekali . Pilih lah port USB yang betul . lepas tuh klik pada 'Create' . Dan tunggu beberapa minit . Akan mulalah operasi memasang ubuntu pada pendrive anda . Dah siap . Restart laptop/PC anda dan boot lah usb pendrive anda tuh! Dan . Walla . Boleh lah mula guna uBuntu! Yeay :)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Free Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design